Kendo Iaido Jodo NaginataΤι είναι το Iaido 

Η παράδοση του Iai

Από την μυθολογική εποχή, το lai εξελίχθηκε ως η μεγάλη τέχνη του σπαθιού της Ιαπωνίας. Παρουσιάστηκε παράλληλα με την εξέλιξη της κατασκευής του Ιαπωνικού σπαθιού και βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των ιστορικών πολεμικών τεχνών της Ιαπωνίας.

Η παράδοση του lai, μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά και έλαβε ευρύτερη ανάπτυξη μέσω της δημιουργικής συμμετοχής του Hayashizaki Jinsuke Shigenobu, πριν από περίπου 400 χρόνια. Γεννημένος στην αρχαία επαρχία του Oshu, ο Shigenobu προσεύχονταν στο παρεκκλήσι Myojin Hayashizaki στην περιοχή Tateoka-Cho, στον νομό Yamagata (από εκεί πήρε και το όνομα Hayashizaki). Ο μύθος αναφέρει ότι μετά από θεία αποκάλυψη, αφυπνίστηκε στην αλήθεια της πραγματικής φύσης του lai. Συστηματοποίησε το Iai ως ένα ανεξάρτητο bujutsu (πολεμική τέχνη) και το ονόμασε Hayashizaki Ryu, ή Shigenobu Ryu. Μετά τον θάνατό του θεωρείται ως ο ιδρυτής - η δημιουργική ιδιοφυΐα του lai. Από την περίοδο αυτή και μετά, η τέχνη έχει ανθίσει μέσα σε μια πληθώρα παραδοσιακών σχολών, εκ των οποίων περίπου είκοσι πέντε διασώζονται μέχρι σήμερα.


Η εφαρμογή του Iai

Οι μαθητές στο Kendo, αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σε όρθια θέση, με σκοπό την νίκη ενός εκ των δύο, φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό (bogu) και κρατώντας ένα σπαθί από μπαμπού (shinai). Το Iaido είναι η τέχνη του κοψίματος, καρφώματος και άμυνας με τη χρήση πραγματικού Ιαπωνικού σπαθιού (Katana), μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών, εναντίον ενός ή πολλών φανταστικών αντιπάλων.

Όντας καθισμένος, όρθιος ή περπατώντας, ο Iaidoka πρέπει να προβλέψει οποιαδήποτε επίθεση και από οποιαδήποτε πλευρά, να αμυνθεί και να ανταποδώσει. Στο Ιai ασχολούμαστε με την επίθεση και την άμυνα από την σκοπιά του ma-ai (της απόστασης), του hasuji (της θέσης του σπαθιού) και του te-no-uchi (της θέσης των χεριών στην tsuka - την λαβή του σπαθιού). Παράλληλα, ασχολούμαστε με την πνευματική κατάσταση - τους τρόπους διείσδυσης στην επίθεση του αντιπάλου - και εναρμονίζοντας την κίνηση του σπαθιού με την κίνηση του σώματος, σκοπεύουμε στο να πετύχουμε την νίκη έναντι του αντιπάλου μέσα από την ανάδειξη των ψυχικών του αδυναμιών. Αυτό είναι η πραγματική αυτοάμυνα.


Το αληθινό πνεύμα του lai


Σημαντικότερη, ακόμα και από την άσκηση στην τεχνική, είναι η άσκηση του πνεύματος. Η εξάσκηση στο Ιai δεν στοχεύει μόνο στη νίκη έναντι ενός αντιπάλου, αλλά κυρίως στο να νικήσουμε τις αδυναμίες που κρύβονται μέσα μας. Η νίκη στο lai είναι η απόκτηση μη-εκδικητικής καρδιάς και η αποφυγή οποιασδήποτε σύγκρουσης ή ο τερματισμός οποιασδήποτε διένεξης χωρίς τη χρήση του σπαθιού. Έτσι, ερμηνεύεται η έννοια του lai, όπως αναφέρονταν από τους παλαιότερους που το ονόμαζαν saya-no-uchi, δηλαδή νίκη χωρίς ξιφούλκηση.

Με άλλα λόγια, το lai είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης που οδηγεί στην ανθρώπινη τελειότητα, χωρίς φονική πρόθεση, αλλά μέσα σε ειρηνικό πνεύμα. Η σύγχρονη σημασία του lai είναι ειρήνη και ηρεμία στην ανθρώπινη ζωή. Κατά την ευρύτερή του έννοια, το lai είναι ο «Δρόμος της Αρμονικής Ύπαρξης»: η αναζήτηση της εναρμόνισης με το σύμπαν, μέσω αδιάκοπης εξάσκησης.


Η σύνδεση με το Kendo

Ο Nakayama Hakudo, μια ιδιαίτερα σημαντική μορφή του Iaido για την εποχή μας, θεωρούσε το Κendo και το Ιaido ως αναπόσπαστα, συγκρίνοντάς τα με τις φτερούγες ενός πουλιού. Ήταν πεπεισμένος ότι θα ήταν αδύνατον να διαπρέψει κάποιος στην τέχνη του σπαθιού, αν έλειπε ένα από τα δύο.


Σχολές

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ryu-ha (σχολές). Μεταξύ των πιο διαδεδομένων είναι οι: Muso Shinden Ryu, Muso Jikiden Eishin Ryu, Tamiya Ryu, Hoki Ryu, Shinkage ryu κ.λπ. Μια ζωή μελέτης, δεν θα έφτανε για να διαπρέψει κάποιος σε όλα αυτά τα στυλ.

Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι επωφελές για τους μαθητές της τέχνης του σπαθιού να μάθουν τα βασικά στοιχεία της κάθε σχολής, στις προκαθορισμένες τους φόρμες και έτσι να κατανοήσουν τις βασικές τεχνικές στην τέχνη της ξιφούλκησης. Το 1968 και το 1977, δύο ειδικές επιτροπές που απαρτίστηκαν από έντεκα κορυφαίους δασκάλους οι οποίοι σχετίζονταν με την Zen Nihon Kendo Renmei (Παν – Ιαπωνική Ομοσπονδία Kendo), συνδύασαν τις βασικές τεχνικές των διαφόρων Ryu-ha σε επτά και αργότερα σε δέκα φόρμες. (πρόσφατα προστέθηκαν άλλες δύο φόρμες, αθροίζοντας συνολικά τις επίσημες φόρμες της ZNKR σε 12).

Κατάλληλες για τους νέους μαθητές, αυτές οι 12 φόρμες (kata) περιέχουν το ενενήντα τοις εκατό των βασικών στοιχείων του lai. Ωστόσο το πλήρες εσωτερικό νόημα γίνεται φανερό μόνο μέσω εντατικής εκπαίδευσης στις παραδοσιακές Ryu-ha, εκεί όπου καλλιεργείται το αληθινό πνεύμα της τέχνης του Iai.


Αγώνες – Πρωταθλήματα

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Iaido οργανώνονται κάθε έτος τον μήνα Νοέμβριο.

Το 2007 πραγματοποιήθηκε το 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Παρίσι (Γαλλία). Εκεί είχαμε την πρώτη Ελληνική συμμετοχή κατά την οποία υπήρχε και η πρώτη Ευρωπαϊκή διάκριση για το Ελληνικό Iaido, με τον M. Παδρά να λαμβάνει το έπαθλο του Μαχητικού Πνεύματος (Fighting Spirit), στην κατηγορία των 2 dan.

Από τότε και κάθε χρόνο η Ελλάδα συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Το 2008 πραγματοποιήθηκε το 15ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Maaglingen (Ελβετία), το 2009 έγινε το 16ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Mierlo (Ολλανδία).

Το 2010 έγινε το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ξανά στο Παρίσι (Γαλλίας), όπου επαναλήφθηκε η Ελληνική διάκριση με τον Σ. Δροσουλάκη να λαμβάνει το έπαθλο του Μαχητικού Πνεύματος (Fighting Spirit), στην κατηγορία των 4 dan.

Για τον Νοέμβριο 2011 έχει επιλεγεί η Ανδόρα για να διοργανώσει το 18ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.


ZNKR Iaido - Ελληνική Μετάφραση

Η Τεχνική Επιτροπή Iaido παρουσιάζει την:

Μετάφραση στα Ελληνικά του Εγχειριδίου ZNKR Iaido (ανεπίσημη έκδοση). (πατήστε στον σύνδεσμο για να μεταφερθείτε στο pdf αρχείο)

Το Εγχειρίδιο της Παν-Iαπωνικής Ομοσπονδίας (AJKF), το οποίο κυκλοφορεί και στην Αγγλική γλώσσα, αποτελεί το επίσημο εκπαιδευτικό βοήθημα για την εξήγηση των 12 ZNKR Kata.
Η ανεπίσημη μετάφραση από την αγγλική γλώσσα εκπονήθηκε από τον συνάδελφο Ιaidoka Γρ. Μηλιαρέση (Ιaido 2 dan), ο οποίος έχει εκτενή εμπειρία σε μεταφράσεις κειμένων πολεμικών τεχνών.
Η Τεχνική Επιτροπή έλεγξε την ποιότητα της μετάφρασης και απεφάνθη ότι το κείμενο αυτό αποτελεί ορθή απόδοση της αγγλικής έκδοσης.
Η Τεχνική Επιτροπή προτρέπει όσους ασχολούνται με το Iaido να διαβάσουν προσεκτικά το εγχειρίδιο και να προσπαθήσουν να εμβαθύνουν στις έννοιες που αναλύονται σε αυτό. Σε αυτό θα μπορέσει κάθε iaidoka να βρει την περιγραφή των 12 kata, εξηγήσεις σχετικά με την εθιμοτυπία, τα σημαντικότερα σημεία προσοχής για εξετάσεις και αγώνες και ένα εκτενές γλωσσάριο ιαπωνικών λέξεων και εννοιών.

Οι τίτλοι των περιεχομένων του εγχειριδίου:
 1. Πρόλογος στην Ελληνική Έκδοση
 2. Πρόλογος της Παν-Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Κέντο
 3. Αναθεώρηση και Επεξήγηση του Βιβλίου για το Ιάιντο
 4. Συμπεριφορά - Γενική Εθιμοτυπία και Αρχικό Τελετουργικό
 5. Εκτέλεση των 12 Φορμών
 6. Συμπλήρωμα (Επιπρόσθετες Επεξηγήσεις)
 7. Σημεία Προσοχής για τη Βαθμολόγηση και τη Διαιτησία
 8. Γλωσσάριο Τεχνικών Όρων
 9. Γλωσσάριο Όρων Αγώνων
 10. Γλωσσάριο Τμημάτων του Ξίφους
 11. Επίλογος

Η Τεχνική Επιτροπή θέλει να τονίσει ιδιαίτερα την χρησιμότητα αυτού του εγχειριδίου. Όλοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με την Τέχνη του Iaido, θα πρέπει να το έχουν μελετήσει. Επίσης όλοι οι δάσκαλοι θα πρέπει να συμβουλεύονται το εγχειρίδιο και να αναφέρονται σε αυτό κάθε φορά που θέλουν να διδάξουν τα kata της ZNKR, καθώς και προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεις των μαθητών τους.

Ευχαριστούμε τον Γρ. Μηλιαρέση για την πολύτιμη προσφορά του.

Για να δείτε σε μορφή pdf. την Ελληνική μετάφραση, κάνετε click ΕΔΩ (pdf αρχείο).


Σημειώνεται ότι το παραπάνω κείμενο αποτελεί ελεύθερη μετάφραση από το επίσημο site της European Kendo Federation και σε αυτό ανήκουν όλα τα δικαιώματα. Η μετάφραση έγινε από τον Μιχάλη Παδρά, Πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής Iaido της ΕΟΚΙΝ.
Copyright 2009 - eokin.gr